Plébániai Esték – “Totus Tuus! – Teljesen a Tiéd!” – koncert (2015.11.20.)

„Totus Tuus! – Teljesen a Tiéd!” – Koncert a megszentelt élet évében

A Plébániai Esték sorozatának újabb eseményeként a Szent II. János Pál pápa Ének – és Zenekar koncertjére került sor november 20.-án, este 18 órakor a mosonszentmiklósi templomban.
Az együttes a megszentelt élet évéhez kapcsolódóan „Totus Tuus! – Teljesen a Tiéd!” címmel lépett fel. A zenekar felkérésére a koncert résztvevője volt Dr. habil. Martos Levente Balázs atya is, aki lelki gondolatokkal vezette be az egyes énekeket. A koncert alapgondolata a megszentelt élet évére tette a hangsúlyt.
„Ferenc pápa 2013. november végén, a férfi szerzetesrendek legfőbb elöljáróival való találkozója alkalmával jelentette be, hogy 2015 a megszentelt élet éve lesz. Azt kérte – II. János Pál gondolatai alapján –, hogy hálával tekintsünk a múltra, szenvedéllyel éljük meg a jelent, és bizalommal, reménységgel tekintsünk a jövőbe. Ezek azok a célok, amelyek az alapot jelenthetik számunkra ebben az évben. Szent Lukács evangéliumában így olvashatunk:”Istennél semmi sem lehetetlen. Mária így válaszolt: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” (Lk 1,37-38). Követnünk kell Szűz Mária példáját. Bármit teszünk, azt teljesen az Istennek átadva kell végeznünk. Szűz Mária ráhagyatkozott Isten akaratára, hisz igent mondott az Úr angyalának. II. János Pál úgy tudott mindenkié lenni, hogy a Megváltó édesanyjának, Szűz Máriának ajánlotta magát. Egészen és visszavonhatatlanul.” – hangzott el a koncert felvezetőjén rávilágítva arra, ami az ének- és zenekar alapvető célja is: szolgálni Istent a Tőle kapott talentumok segítségével.
A koncert során a Győri Egyházmegye 2015-re meghirdetett Apor-imaévéhez kapcsolódóan felcsendült egy saját – az együttes vezetője, Ott Gergely és a zenekar tagja, Oláh László által írt – ének Apor Vilmos vértanú püspökről, aki életével és vértanúságával méltó példaképévé vált a zenekar tagjainak.
A koncert végén a megszentelt élet erényeiről és lényegéről elmélkedve, egy új küldetést kaptunk mindnyájan: „S végül megfogalmazhatjuk azt, hogy mi is a küldetésünk itt a Földön? Ha van hitünk az Istenben, akkor bíznunk kell Benne. Ha bízunk Benne, akkor átjárja minden cselekedetünket és ráhagyatkozunk a Gondviselőre. Ha így cselekszünk, akkor mindnyájunknak fel kell ismerni, hogy küldetésünk van, amit Isten ránk bízott, s tegyük ezt úgy, ahogy Szent Pál mondta: „Futok a kitűzött cél felé, az égi hivatás jutalmáért, amelyre Isten meghívott Krisztusban.” (Fil 3,14)”
(Az együttes 2014 őszén alakult, azóta két koncertet adott az öttevényi templomban, illetve szolgálatot tett a XI. Nyugat-Győr Egyházmegyei Gitáros Csoportok Találkozóján, Hegykőn.)
Fotók: Pálinger Béla (Lébény)