Plébániai Esték – Dr. Stift Zoltán, Angelico atya előadása (2015.11.10.)

A Plébániai Esték előadássorozat keretében 2015. november 10-én Dr. Stift Zoltán, Angelico atya, szombathelyi börtönlelkész volt a vendégünk. Az “Isten mosolya – Új evangelizáció a képek nyelvén” című előadására és kiállítására ezúttal az Öttevényi Multifunkcionális Szolgáltatóházban került sor.
“Angelico atya lelkipásztori munkájában fontos szerepe van a grafika és a kerámia területén megmutatkozó művészi adottságának. Kezdettől fogva példaképének tekintette az itáliai domonkos szerzetest, Fra Angelicót (1387–1455), a firenzei San Marco kolostor, a vatikáni Szentségi Kápolna és V. Miklós pápa kápolnájának festőjét, akit II. János Pál pápa 1982-ben boldoggá avatott. Stift Zoltán e domonkos-művészre utalva használja művészi munkáiban az Angelico nevet. (Vö. Angelico képeskönyve, Bp., 2010; Angelico kifestő füzetei.)
A művészettel való kapcsolatát így fogalmazta meg a Katolikus Krónika 2009. március 8-i adásában: „… ez a dolgom a papi hivatáson belül.” A mai, paphiánnyal küszködő Egyházunkban e probléma egyik gyógyító eszközének látja mind a médiát, mind a grafikát. Internetes jelenléte, grafikáinak – engedélykéréshez kötött, de egyébként ingyenes – letöltési lehetősége az új evangelizációhoz új utakat kereső hittanárok számára nagy segítség.

Angelico atya nagy tervei közé tartozik a teljes Szentírás illusztrálása, egy Képes Biblia megrajzolása. Ehhez eddig két rajz (Paradicsom, Noé) és sok vázlat készült; jelenleg e komoly vállakozáshoz keres kiadót. Sok lehetõséget lát a pirografikákban; szeretné folytatni a vak gyermekek számára a domborított – letapogatható – képek készítését is.
Kiállítása volt Rómában s Magyarország mintegy 25 városában/községében. Kiállításainak kezdettől fogva szerves részét képezik a megnyitók utáni közös rajzos foglalkozások, kicsik és nagyok, felnőttek részvételével.
Ilyen foglalkozásokat, – melyeket az új evangelizáció egyik fontos eszközének ismert meg – szívesen tart az ország bármely iskolájában, művelődési központjában.”
(forrás: www.stiftangelico.blogspot.hu)
Az előadás után lehetőség nyílt Angelico atyával kötetlen beszélgetésre, valamint az atya kifestőinek és munkáinak megvásárlására.