Plébániai Esték – Ima tárogatóval (2015.06.24.)

A Plébániai Esték sorozatának következő eseményére június 24-én, falunk búcsúnapján, Keresztelő Szent János születésének ünnepén került sor templomunkban. Az ünnepi szentmisét követően Horváth György keramikus tartott előadást „Ima tárogatóval” címmel, illetve közreműködött a Nyugdíjasok Lébényi Egyesületének „Amatőrök” kamarakórusa.
Az előadást Reményik Sándor Kegyelem című versével kezdte Kovács Kornélia karnagy. A szavalat után a művész úr bemutatta hangszerét, a tárogatót. A tárogató egy ősi, magyar fúvós hangszer, ami a Rákóczi-féle szabadságharcban vált ismertté. Megtudhattuk azt is, hogyan ismerkedett meg a művész úr a hangszerrel, és hogyan jutott hozzá. Az előadás során felcsendültek ismerős dallamok is a tárogatón, mint például a Győzhetetlen én kőszálom – ami Rákóczi imája – ,az Uram, jó nekünk itt lenni vagy a Jézus Szíve, szeretlek én című egyházi ének is. A tárogató mellett a művész úr saját verseit, gondolatait is megosztotta velünk.
A Nyugdíjasok Lébényi Egyesületének „Amatőrök” kamarakórusa három műsorszámmal készült. Először a Nagyasszonyunk, hazánk reménye című egyházi éneket hallhattuk, majd Szent Pál apostol szeretethimnuszának feldolgozását, végül Mozart Varázsfuvola című operájában szereplő A bűvös csengettyűk című kórusművét.
Az előadás után szeretetvendégség volt a plébánián.