Plébániai Esték – “Ébredés” (2014.04.08.)

“Szólhatok az emberek, vagy az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom…” – Szent Pál apostol Szeretethimnuszával kezdődött az Öttevényi Plébániai Esték újabb előadása, melynek 2014. április 8-án, kedden az esti szentmisét követően lehettünk részesei az öttevényi római katolikus templomban. Az est két neves előadója Karsai Klára művésznő, valamint Medgyasszay László volt országgyűlési képviselő úr voltak.

Az előadás a költészet világnapjához kapcsolódóan került megrendezésre, ami az „ÉBREDÉS” címet viselte. Az est folyamán négy témából kaphattunk ízelítőt a versek és énekek által. Tavaszról, mely a megújulás a megnyílás évszaka, és ráébreszt mindnyájunkat arra, hogy nyíljunk meg mi is embertársaink felé. Második témaként az igaz szerelem szépségéről gondolkodhattunk el. Harmadikként az édesanyákról volt szó, ami a legszebb dolog az ember életében, akinek az életünket köszönhetjük, akiért hálát adhatunk szeretetéért és a velünk eltöltött minden egyes percért. Negyedik gondolatként pedig arról elmélkedhettünk el a versek által, hogy „Mi az, hogy hit mi az, hogy Isten? … Egy az Isten akár katolikus, akár református az ember, de legyünk nyitott szívűek az Isten felé!”– hangoztatta Medgyasszay László.Az este alatt számos verset hallhatunk tőle Ady EndreÁprily Lajos, Dzsida Jenő, Harsányi Lajos, József Attila, Juhász Gyula, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Robert Burns Szabó Lőrinc, Tóth Árpád, Túrmezei Erzsébet költőktől, azonban említésre méltó az a tény is, hogy maga az előadó megosztotta velünk saját versét is, melyet fiatalkorában írt édesanyjához.

A verscsokrok közben Karsai Klára művésznő kápráztatta el szép hangjával és hegedűjátékával a hallgatóságot. Előadásában hallhatóak voltak népdalok, egyházi népénekek egyaránt. Az egyik legszebb ének, egy 1856-ban gyűjtött népköltészeti remekmű, am a Mária siralom Jézus Temetése után címet viselte.

A hallgatóság nevében hálásan köszönjük az előadóinknak a szép, emlékezetes estét, ami méltán viselte az Ébredés címet, ugyanis a versek és az énekek által lelkünk szinte észrevétlenül megnyílhatott a szépre, igazra, jóra, és az Istenre.

Az előadást követően a plébánián folytatódott az este, ahol egy szerény agapéval kedveskedtek az előadóknak és a hallgatóságnak, valamint kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség az előadókkal.