Szent Bertalan-napi búcsú Börcsön

Augusztus 24-e Szent Bertalan napja, ezen a napon van falunk és templomunk védőszentjének ünnepe. Csütörtökön, Szent Bertalan apostol ünnepnapján a szokottnál többen gyűltünk össze a köznapi szentmisére. Balázs atya idézte a Szentírásból azt a gondolatot, amelyet Jézus fogalmazott meg, amikor meglátta Natanaelt, azaz Bertalant: „Lám, egy igaz izraelita, akiben nincs semmi álnokság.” Azt a tanítást kaptuk a szentbeszédben, hogy legyünk mi is mindig igaz emberek.
A falu a Szent Bertalan-napi búcsúját az augusztus 24-ét követő vasárnapon tartotta. A szépen feldíszített templomban összegyűltek a helybeli híveken kívül a máshonnan zarándoklók és a rokonokhoz hazalátogatók is. A szentmise elején Balázs atya arról szólt, hogy őseink olyan védőszentet választottak, aki a hitéért még az életét is feláldozta. Ma már nem kell vértanúvá válnunk, de a hitünk megvallása, a példamutatás nekünk is kötelességünk. Mindig álljon előttünk példaképként Szent Bertalan apostol.

A prédikációban Péter apostol hitvallásáról hallottunk, és azt az útmutatást kaptuk, hogy mi is ragaszkodjunk hitünkhöz, és a kétezer év óta kősziklaként álló Egyházunkhoz.
A szentmisében könyörögtünk falunk, egyházközségünk, családjaink jelen levő és jelen lenni nem tudó tagjaiért.

A szentmise végén Balázs atya mindenkinek szép ünneplést kívánt.