Külsejében is megújul a börcsi Szent Bertalan templom (2022.11.08.)

2021 júniusában a templomunk külső megújítására benyújtott pályázat ‒ amelyet még Winkler Zsolt atya kezdeményezett ‒ sikeres volt. A börcsi római katolikus Szent Bertalan templom homlokzat-felújításra és a vízelvezetés rendezésére 15 millió forintot nyert. A pályázati 15 000 000 Ft-ot Magyarország Kormányának támogatásaként kaptuk meg.

Az idei év júniusában kötötték meg a szerződést a munkálatokat végző kivitelezővel. Markó Gábor építészmérnök (abdai PTT-tag) a műszaki ellenőre a felújítási folyamatoknak. A külső munkálatokból a homlokzati festés már elkészült. Tört fehér színű lett a templom külseje és szürke lesz a lábazat. Ezt jelölte ki az Örökségvédelmi Hivatal. Mint tudjuk, a 100 évnél idősebb templomok már műemléki védettség alá esnek ‒ így természetesen a mi templomunk is ‒, ennek értelmében beleszólása van az örökségvédelemnek a felújítási munkálatokba. Mivel a Szent Bertalan templom klasszicista stílusban épült (amire a nemes egyszerűség jellemző), az egyszínű és egyszerű színválasztás mellett döntöttek.

A másik fontos javításra szoruló terület a vízelvezetés volt. Ennek kivitelezése még folyik. Gond volt, hogy a téglaalapozás alá befolyt a víz, ezt kellett feltétlenül megszűntetni. Körülbelül egy hónapja már szellőzik az épület. Ezt a problémát most a 21. századnak megfelelő modern technikával megoldják, aminek köszönhetően a víz nem tud a lábazat alá, az alapokhoz befolyni. Ez a munka is a végéhez közeledik, november 15-ére ‒ ha az idő is megfelelő lesz – befejeződik.
És akkor örömmel vehetjük birtokba a szépen megújult templomunkat.