Szent Bertalan napi búcsú a börcsi templomban (2022.08.24.)

Templomunk védőszentje Szent Bertalan apostol, akinek az ünnepét augusztus 24-én tartja az Egyház. Az idei évben ez szerdára esett. Balázs atya ezen a napon is tartott szentmisét a Szent Apostol tiszteletére. Az ünnepi búcsúra pedig vasárnap délelőtt 11 órakor került sor. A megszokottnál többen gyűltünk össze az ünnepi díszbe öltöztetett templomban, ahol sokan, egykori börcsiek, rokonok is részt vettek a búcsúi misén, amelyet Balázs atya az élő és meghalt börcsi családokért ajánlott fel.

Főtisztelendő Balázs atya először celebrált búcsúi szentmisét a falunk templomában.

Szentbeszédében példaként említette meg védőszentünk, templomunk patrónusának életét, aki a hagyomány szerint többek között Indiában hirdette az Evangéliumot, ahol később vértanúságot szenvedett el, mégpedig nagyon kegyetlen módon: elevenen megnyúzták, majd lefejezték.
A prédikációban tanított minket Balázs Atya arra is, hogy legyünk alázatos szívűek, fogadjuk el, hogy Istennek minden embertársunk kedves, ezt megértve mi is el tudjuk fogadni önmagunkat, és ugyanúgy a környezetünkben élő embereket is a hibáikkal együtt. A mai világ külsőségeivel, kecsegtető sikereivel szemben a hívő ember jellemzője az alázat, hiszen tudja, hogy mindent csak Isten által érhet el.

A szentmise ünnepi áldása után együtt énekeltük el a Szent Bertalanról szóló szép egyházi éneket.