Szent István király ünnepe Abdán (2022.08.20.)

Szent István király ünnepére esik az abdai búcsú. Ez alkalomból Csigó László PPT alelnök úr mondott ünnepi beszédet, majd Balázs atya megáldotta az új kenyeret, és Szabó Zsolt polgármester úr megszegte. Balázs atya elmélkedéséből egy részletet olvashatunk:

“Az ünnep hangsúlya egyre inkább áttolódik a külsőségek felé. Mintha sok ember számára nem is a mondanivaló, hanem a körítés lenne a fontos. Tűzijáték, kirakodás, szórakoztató programok. Elveszik a lényeg. Mi lehet Szent István üzenet a mai keresztényeknek? Az Intelmek nekünk szólnak.

Bölcs emberként nekünk is csak Krisztusra, a Sziklára szabad ráépítenünk az életünket. Viharok ma is zúdulnak, és csak ez az alap tartja épen a házat, csak ez tud nekik ellenállni.
Új emberekké kell válnunk. Megújulni lélekben, hitben, cselekedetekben.

Komolyan venni küldetésünket, amit Istentől kaptunk, a saját magunk élethelyzetében.

Feltenni a kérdést! Mennyire vagyok méltó a Szent István-i örökséghez? Kitartónak és hűségesnek lenni, és az is maradni. Szent Jobbja mutatja az utat, amely egyedül üdvözítő és amely Krisztus követésének útja. Erre vagyunk meghívva és az ezen való haladáshoz kérjük szent királyunk közbenjárását.”