Szent Kereszt Felmagasztalása – Ikrényi búcsú (2021.09.19.)


Jó érzés volt látni templomba menet, hogy az őszi szél lágyan lengeti a templomi zászlókat, ezzel is jelezvén, hogy ünnepet ül az egyházközség. Ritka esetek egyike fordult elő idén, hogy a világi búcsút a hivatalos ünnep napja előtt már megtartották, míg az egyházközség szokásához híven a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepén, azaz szeptember 14-én, kedden is megemlékezett a Szent Keresztről, míg a „hivatalos” búcsúi szentmisét az ünnepet követő vasárnap, vagyis szeptember 19-én tartotta.

Winkler Zsolt atya a közelmúltbeli pápai szentmisén viselt ruhájában jelent meg, és tisztelte meg az ikrényi híveket, hogy ezzel is juttasson egy kis muníciót a pápalátogatásból, a kongresszusi záró szentmise hangulatából, pápai üzenetéből.

Ahhoz az ünnephez akart hozzájárulni, amit velünk, ikrényiekkel együtt az egész világon, az egész katolikus egyházban szeptember 14-én ünnepelnek, azaz a Szent Kereszt Felmagasztalását.
A Szent kereszt felmagasztalásának ünnepe azt a keresztfát dicsőíti, amelyen az Üdvözítő kínhalált szenvedett és minket megváltott.

Azt a keresztet, amely oly sok helyen és oly sokféle módon megtalálható. Hiszen ott van a kereszt a templomok tornyán, ott van a szobánk falán, vagy éppen ott lóg a nyakunkban a nyakláncunkon.
Mindannyiunknak megvannak a maga keresztjei még ebben a világban is, hiszen a mai embernek, ha becsületesen akar élni és dolgozni, helytállni a munkahelyen, az élet egyéb területén, keresztjei, szenvedései vannak és lesznek.

Mi, hívő keresztények azonban felnézünk Krisztus keresztjére, mert tőle kapunk eligazítást, s amely erőt, bátorítást ad a szenvedéshez, de felhatalmaz minket az ünnepléshez is, hiszen ünnepelték egykoron a kereszt megtalálását, majd ünnepelték a Szent Kereszt felmutatását.

Sztudita Szent Tivadar így jellemezte egykoron ezt az ünnepet:

„A mai nap az öröm és a vígság napja, mert elénk tétetik az öröm jelvénye. Ma felhangzik a dicséret és a dicsőítés himnusza, mert megjelenik a legszentebb fa. Ó drága ajándék! Nézzétek, micsoda ragyogás van szemeink előtt. Jöjjetek és lépjetek lelki közösségbe minden nemzetek és népek, minden nem és életkor, minden állapot és hivatás.”

Ünnepelni jöttek össze ma az ikrényi hívek is, hiszen ünnepelni valóban csodálatos dolog akár családon belül, akár kívül, mint például az egyházközségben.
Az ünnepi szentmise hangulatához hozzájárult a helyi templom kórus lelkiekben gazdag éneklése, a ministránsok közreműködése, és a régmúltat idéző tömjén illat is.
Ezen a szentmisén köszöntötte Winkler Zsolt atya és a plébániai tanácsadó testület a 10 éves házassági évfordulójukat ünneplő Balogh házaspárt, Andrást, a kántort, és Mártát a hitoktatót. A Jó Isten áldása kísérje minden léptüket.

És áldást kaptak természetesen a hívek is, akik részt vettek a búcsúi szentmisén, hogy elvigyék családjaik körébe a Szent Kereszt ereklye titkát.

Az ünneplés aztán a templom kertjében felállított asztalok mellett folytatódott, ahol a szentmise után finom falatok és üdítő mellett lehetett felidézni a közelmúlt eseményeit.

(Kocsis-Katona Imre)