„Maradj otthon!” napközis tábor (2020.07.06-10.)

„Maradj otthon!” szlogennel rendeztük meg idei hittantáborunkat július első hetében az öttevényi és a testvéregyházközségekből (Abda, Börcs, Ikrény, Kunsziget) jelentkező hittanos gyermekeknek.

A több mint tízéves múltra visszatekintő táborban minden évben Magyarország más-más tájegységének regionális, kulturális és vallási nevezetességeit tekintjük meg. Idén, a koronavírus miatt hozott új táboroztatási szabályok értelmében a táborban korlátozott létszámban, meghatározott időkeret között vehettek részt a gyerekek, ami nem tette lehetővé a hagyományos ottalvós tábort.

A napközis tábor programjait a jól ismert „Maradj otthon!” felhívás mintájára idén az egyházközségek falvaiban szerveztük, így minden nap valaki ténylegesen „otthon maradt”. A történelmi ismertető mellett kulturális vetélkedő, hitéleti program, csapatversenyek, kalandpark és strandolás színesítette a hetet.

Hétfőn az ikrényi gyerekek bújtak a vendégvárók bőrébe. A templom nem hosszú, ám annál hangsúlyosabb múltjának megismerése után a kastély történetével ismerkedtünk meg vetélkedő formájában. Délután strandolás zárta a napot.

Kedden Kunszigetre vitt az utunk. A templom és a kápolna meglátogatása után a Duna-parton várta izgalmas vetélkedő a gyerekeket.

Szerdán Öttevény fogadott bennünket az újonnan felújított templommal, izgalmas történetével, szobraival, képeivel. Délután a mosonmagyaróvári kalandpark izgalmas pályáit próbálhattuk ki.

Csütörtökön a szomszédos plébániákra vitt az utunk. A lébényi templom és látogatóközpont, majd a Szent Antal-kápolna megtekintése után a délutánt Mosonszentmiklóson töltöttük.

Pénteken Börcsöt vettük birtokba. A Tájház és Falumúzeum sok régi-új kincset tartogatott számunkra. Megnéztük az állatokat, kipróbálhattunk egy régi biciklit és újszülött kiscicákkal is találkoztunk. Délután az abdai templom történetét hallgattuk a templomban, majd a Rákóczi-emlékmű és a Radnóti-síremlék mellett emlékeztünk meg nagyjainkról. A tábort ünnepi szentmise zárta. A tábor célja a saját lakóhely mélyebb megismerésén túl más települések történetének, látnivalóinak bemutatása volt. Zsolt atya mindannyiunk véleményét így fogalmazta meg: noha a rendhagyó tábor nem tette lehetővé a távoli úticélok elérését, a saját lakóhelyünk is tartogat meglepetéseket; a gyermekek élvezték a programokat, és a lényeg, hogy együtt lehettünk.

(Szöveg: Sallai Regina, Kép: Frank György, Fehér Katalin)