Öttevényi templom megáldása (2020.06.28.)

Másfél év után ismét szentmisén vehettek részt a hívek az öttevényi katolikus templomban. A belső felújítások végeztével az épületet ünnepi szentmise keretében, Keresztelő Szent János születésének ünnepéről is megemlékezve dr. Veres András megyéspüspök áldotta meg június 28-án, a templom búcsúnapján.

Az elnyert állami pályázatok és az egyházmegyei, önkormányzati és magánszemélyek által nyújtott anyagi támogatás mellett a hívek elkötelezett fizikai munkájának köszönhetően a teljes belső felújításra kerülhetett sor. A tizenhét hónapos megfeszített munka nemcsak a kész templomot, hanem az egyházközség híveinek szorosabb összetartását, együttműködését is eredményezte.

A felújítás során a templom falai és mennyezete új festést kapott. Megújultak az ablakok, ajtók, a világítás, a padlózat, a padozat és a templom berendezése. A szentélybe visszakerült a Jézus megkeresztelését ábrázoló régi oltárkép, amelynek restaurálása Winkler Zsolt plébános további tervei között szerepel.

A munkálatok alatt a padlóburkolat bontásakor a főhajóban egy kriptára bukkantak. A sírbolt valószínűleg a templom újjáépítésekor, az 1700-as években épült, ahová az ebben a korban elhunyt lelkipásztorok földi maradványai temették.

Június 28-án, vasárnap tehát a hívek újra beléphettek a megszépült templomba, ahol az ünnepi szentmisében adtak hálát a jó Istennek lelki otthonukért és köszönték meg az adakozók, a munkálatokban résztvevők áldozatát. A szertartás után a jelenlévők egy szerény agapén folytatták az ünneplést a plébániaudvaron.

(Szöveg: Sallai Regina, Fotó: Szabó Béla)