Plébániai Esték: Könyvbevésett hitünk és erőnk (2018.02.20.)

Február 20-án az idei év első „Plébániai Esték” előadására került sor. A korai időpont (délután 5 óra) ellenére szép számmal gyűltünk össze a templomban Faragó Annamária író, filmrendező: Háború és lélek című könyvbemutatójára.

A vendég bemutatása után, Zsolt atya – az írónő kérésére – megáldotta az előkészített könyveket.

Az előadás elején az írónő tősgyökeres jászként megismertette a hallgatóságot a jászság eredetével, történelmi szerepével.

Dokumentumfilmesként tapasztalatból tudja, milyen fontos a magyar nyelv használata, művelése. Példákkal illusztrálta, hogy a forgatások alatt milyen módon fejezték ki magukat a környezetében élő, dolgozó székelyek, idősek és fiatalok egyaránt. Mesélt hazaszeretetükről, arról, hogy a fiatalok a nehéz körülmények ellenére sem gondolnak a szülőföld elhagyására.

Bizony, tanulhatnánk Tőlük hazaszeretetet, összetartozást!

Az előadás utolsó harmada maga a könyvbemutató volt. A Háború és lélek című könyv a szovjet kényszermunkatáborok pokláról szól. Arról, milyen fontos a hit, a hűség, a szerelem még a legembertelenebb viszonyok között is.

A történet egy jászsági faluból indul. Az írónő, nagyapja életén keresztül mutatja be a szovjet kényszermunkatáborok világát, személyes családtörténetbe ágyazva.

A Háború és lélek az egyetlen magyar regény, amely emléket állít a Magyarországról a Gulágra hurcolt kb. 850 ezer embernek, azoknak is akik hazatérhettek!

Az előadás végén a könyv megvásárlására, és dedikáltatására is lehetőség volt.

Az előadás több jelenlévő testvérünk gyerekkorát idézte fel. A hagyományos agapén többen meséltek a hús-vér édesapa hiányáról.

A szomorú gondolatok ellenére is úgy gondoljuk, jó volt itt lenni!

(Lászlóné Éva)