Ökumenikus imaóra Börcsön (2023.01.19.)

Az idei évben január 15-től 22-ig tart az ökumenikus imahét. Az imahét anyagát a Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek az igazságra.”

Ebben az új esztendőben talán még nagyobb hangsúlyt kap a keresztény egységért való együtt imádkozás, mint korábban, hiszen olyan sokféle veszélyhelyzet van körülöttünk, és ezeket csak egységben, szeretetben, egymást segítve, támogatva tudjuk kivédeni vagy legalább csökkenteni.

Azért gyűltünk össze katolikusok és evangélikusok január 19-én este a szép, rendezett börcsi Evangélikus templomban, hogy imádkozva, énekelve, szentbeszédet hallgatva éljük át, mennyire fontos a keresztény egység, az összetartozás. Nagytiszteletű Mesterházy Zsuzsanna evangélikus lelkész meleg hangon köszöntött bennünket, majd főtisztelendő Varga Balázs atyával együtt vezették az imaórát. Balázs atya az igehirdetésben az ökumenikus imahét jelszavát emelte ki: vegyük észre, ha a környezetünkben valakinek segítségre van szüksége és segítsünk minden rászorulót. Keresztény hitünket cselekvő szeretetként éljük meg, és mindig, minden körülmények között ragaszkodjunk az igazsághoz.

Megható volt, ahogy együtt énekeltük a gyönyörű 42. zsoltárt, aztán elmondtuk közös imáinkat és énekelve kértük Istenünk segítségét a keresztény egységért: „Gyújtsd a szikrát tiszta lángra/ Hogy mindenki lássa meg/ Hogy egy törzsnek vagyunk az ága/ S a koronánk is csak egy.”

Az imaórát követően az evangélikus hívek vendégül látták a megjelenteket. Szép, lélekemelő este volt.