Zarándoklat Gyulára (2015.09.11-09.12.)

Öttevény – Mosonszentmiklós – Kunsziget egyházközség híveinek zarándoklata Gyulán

Egyházmegyénk által meghirdetett Apor Vilmos–imaévhez kapcsolódóan a három egyházközségből Winkler Zsolt plébános vezetésével 2015. szeptember 10-11-én közösen zarándokoltunk Boldog Apor Vilmos vértanú püspök első állomáshelyére, Gyulára.

Programunkban kultúra és zarándoklat közösen volt jelen. Imádságos lelkülettel, jól éreztük magunkat!
Példaképünk, egyházmegyénk védelmezője nyomdokain járva a közösen mondott rózsafüzér, Mária és Apor énekek mellett, a vértanú püspök személyes ismerőseinek visszaemlékezésiből felolvasott részletek tették tartalmassá az utazásunkat.

Utunk első napján megálltunk Kecskeméten, ahol megtekintettük a Cifrapalotát, amelyben az európai és magyar képzőművészet legnagyobbjainak alkotásait megjelenítő képtár mellett, időszakos tárlatként „A beszélő köntös nyomában” kiállítást látogattuk meg. Részünk volt a Városháza híres harangjátékban is, amely Kodály Háry-szvitjét játszotta el. Az épület dísztermében hallgattunk meg egy ismertetőt a házról, valamint az országunk történelmét megörökítő freskókban gyönyörködhettünk.
Zarándok-úticélunkhoz, Gyulára érkezvén megkoszorúztuk az Apor Emlékművet, majd a Nádi Boldogasszony Templomban Zsolt atya a vértanú püspökről megemlékező szentmisét mutatott be, elmondtuk az Apor-litániát, és imádkoztunk Boldog Apor Vilmos szentté avatásáért. A templom plébánosa, Kovács Péter püspöki helynök nagy szeretettel és kitüntetett figyelemmel fogadott bennünket. Beszédében szólt a templom történetéről, valamint Apor Vilmos gyulai munkásságát méltatta.
Második napunkon Szűz Mária Kegy- és Emléktárgyak Gyűjteménynek helyt adó Mária Múzeumot tekintettük meg, majd Erkel Ferenc szülőházában a zeneszerző munkásságát időrendi sorrendbe bemutató kiállítást látogattuk végig. A város lakóépületei közül kiemelkedő Ladics Házban különleges használati tárgyakat, családi hagyatékokat fedeztünk fel. A századelőt idéző híres 100 éves cukrászdában korhű körülmények között kiváló cukrászati termékeket kóstoltunk meg.
Gyulán járva természetesen a Vár sem maradhatott ki a napirendünkből, ahol idegenvezetőnk még a kulisszatitkokba is beavatott bennünket.
Hazafele tartva betértünk a Kondorosi Csárdába, ahol a helyiek szerint a híres betyár, Rózsa Sándor is megfordult, emlékére Betyármúzeumot is berendeztek.

Zarándoklatunk utolsó állomáshelye Petőfiszállás – Pálosszentkút, a kegyhely felkeresése volt. A helyi pálos szerzetes, Csaba testvér várt bennünket. Körültekintően ismertette a búcsújáróhelyet, majd a gondolatébresztő előadása után plébánosunkkal szentmisét mutatott be, a szentbeszédben szólt hozzánk.