Úrnapja megünneplése Börcsön (2022.06.18.)

Szentháromság vasárnapja után következik az Egyház egyik legszebb, legünnepélyesebb eseménye: Úrnapja. Eredeti ünnepe a Szentháromság vasárnap utáni csütörtök, mivel azonban ez nálunk munkanap, így a hétvégén ünnepeljük az Eucharisztiát, az Oltáriszentséget, és teszünk hitet a Római Katolikus Egyházhoz tartozásunkról.

A 13. század óta jelentős ünnep, amelyhez hozzátartozik a szentmisét követő körmenet is. Ilyenkor a pap a baldachin alatt viszi az Oltáriszentséget, előtte haladnak az elsőáldozó fehérruhás kislányok, akik kosárból virágszirmot hintenek az útra. Korábban a települések négy pontján négy sátrat állítottak fel, ma inkább a templom közvetlen környezetében alakítják ki ezeket.

Szombaton, június 18-án ünnepeltük mi is Börcsön az Úrnapját. A szentmisén plébánosunk arra tanított minket, hogy életünk forrása, lényege, tápláléka az Eucharisztia. Majd a misét követően a templom körül vonult a körmenet. A felállított kis oltároknál Zsolt Atya az Eucharisztiáról, annak alapításáról szóló szentírási részeket olvasott fel, és az Oltáriszentséggel áldást osztott.

Kevesen voltunk, de annál buzgóbban énekeltünk és imádkoztunk. A kicsi babától az iskolás gyerekeken át az idősekig mindenféle korosztály képviselte a falut. Zsolt Atya kedvét sem szegte a kevés hívő jelenléte, teljes lélekkel, kiáradó szeretettel szólt hozzánk, és mondott köszönetet a tanácsadó testület tagjainak, a templomot díszítő és oltárokat állító híveknek, a kedves, kötelességtudó ministránsoknak: Katának és Annának, akik nélkül nem lett volna ilyen szép és tartalmas az ünnep.

Te Deum laudamus!