Az Ikrényi Szent Kereszt felmagasztalása templom újabb fejlesztése

2018-ban tartottuk templomunk felszentelésének 25 éves jubileumát. Akkor az ünnepre a templom belső festésével, a nyílászárók javításával készültünk. Ám nem volt lehetőségünk arra, hogy megoldjuk azt a problémát, amely ugyanakkor égetően szükségessé vált az épület állagának megóvása végett: mivel a torony zsalugáterei fából készültek és a fa anyaga elkorhadt az elmúlt évek alatt, nagy esőzések alkalmával a torony beázott és egészen az alagsori közösségi teremig folyt a víz, megrongálva az épületet.

Újra kellett gondolni a szerkezetet, ezért kérésünkre a templom tervezője, Ripszám János építész áttervezte fém zsaluzatra a torony nyílászáróját.

Az elmúlt évben a Magyar Kormány jóvoltából lehetőségünk nyílt pályázni erre a célra, melyet Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása címen kiírt felhívásra be is adtunk és el is nyertünk: a templom tornyának felújítása 5 millió forintot kaptunk.

Örömmel számolhatok be arról, hogy a munka elkészült: az új, alumínium hangzsaluzat beépítésre került. Ez úton szeretném megköszönni a legkedvezőbb ajánlatot benyújtott Sárközi László egyéni vállalkozó munkáját, a szerkezet precíz elkészítéséért és beépítéséért. Köszönet illeti Simon Beatrix építészt is, aki a pályázat benyújtásában, lebonyolításában, a munka műszaki ellenőrzésében közreműködött.

Winkler Zsolt plébános

Templom tornyában található zsaluk cseréjének költségeit MAGYARORSZÁG KORMÁNYA 5.000.000.- forinttal támogatta.
Pályázati kódszám: EEÖR-KP-1-2021/1-000673
Kedvezményezett:
Ikrényi Római Katolikus Plébánia
9141 Ikrény, Győri u. 67.