Nagyböjti lelkigyakorlat Ikrényben (2022.03.04-05.)

Hamvazószerdával kezdetét vette az idei évi nagyböjti készülődés, amelynek első jelentősebb állomása az Ikrényben tartott két napos lelkigyakorlat volt.

A Winkler Zsolt Atya által szervezett, és majdan minden hozzá tartozó településen megtartásra kerülő lelkigyakorlatok célja az elmélkedés, az elmélyülés, a szentgyónás elvégzése, a szenvedő Krisztushoz való közel kerülés.

Ennek pedig nem is lehet kézzel foghatóbb része, mint a szentmiséken való minél nagyobb számú részvétel, a közös imádság és éneklés.

A pénteki napon a Keresztút járás majd a szentgyónás elvégzése után hallgathattuk meg Kálmán Imre prefektus, püspöki irodaigazgató Atya szentbeszédét, amely szintén arra irányult, hogy felhívja mindannyiunk figyelmét a húsvéti készülődésre, Krisztus szenvedésének átélésére, a lelki megtisztulásra.

Szentbeszédében kitért a nagyböjt jelentőségére, fontosságára, már ami a lelki életünket szolgálja. Beszélt a böjt, az imádság, a szeretet és a szentgyónás lélekemelő szerepéről, arról, hogy milyen lelkülettel éljük meg a nagyböjtöt. Arról, hogy hogyan éljük át a keresztút értelmét, hogy tudjuk, érezzük, hogy Krisztus értem, értünk szenvedett, s azért szenvedett, mert ennyire szeretett minket.

Bár korábban gyakran elhangzott már, hogy ez a templom sokaknak, helyieknek és vándoroknak is lehetőséget biztosít a betérésre, az imádságra, a szentmisén való részvételre, de most is megtapasztalhattuk, hogy inkább a szombati, a nagyböjt első vasárnapjára szóló szentmisére volt a nagyobb érdeklődés. Ezen szentmisének a színvonalát pedig tovább emelte a helyi templom kórus nagyon szép éneke, éneklése, amivel igyekeztek közelebb hozni a híveket a nagyböjti időszakhoz, színességet, változatosságot adni a híveknek a nagyböjt lényegének az átéléséhez.

Kocsis-Katona Imre