Elsőáldozás Ikrényben (2021.05.09.)

Indulj az úton és soha meg ne állj!

Ez hangzott el az ikrényi elsőáldozási szentmise Alleluja köszöntésében, ami elsősorban az első áldozók felé szólt azzal a célzattal, hogy amit ezen a szép napon elkezdtek, azt soha abba ne hagyják.

Talán az sem véletlen, hogy Húsvét hatodik vasárnapján az ikrényi Szent Kereszt felmagasztalása templomban sokan gyűltek össze azzal a szándékkal, hogy öt ikrényi fiatalnak emlékezetessé tegyék ezt a napot, és jelenlétükkel biztassák őket a helyes út megtalálására.

Gonda Lilla, Józsa Dániel Róbert, Kapui Vendel, Szőllősi Barbara Kamilla és Vida Roland számára biztosan emlékezetes lesz ez a vasárnap, amikor először vehették magukhoz az Oltáriszentséget, amikor először találkozhattak az Úr Jézus Krisztussal.

Keresztelésükkor a szülők ígéretet tettek arra, hogy a katolikus hit szerint fogják nevelni őket, aminek egyik lépcsőfoka éppen az első szentáldozás megtörténte.

Hogy mindezeket elérjék, ahhoz persze szükséges volt Visi Istvánné, Zsuzsa néni iskolai hitoktató tanítására, Baloghné Gerencsér Márta templomi szentségfelkészítő munkájára, és természetesen a szülők, nagyszülők aggodalmas tevékenysége, nevelő munkája is hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalok tanúbizonyságot tegyenek hitükről, kitartásukról, s vállalták, hogy példamutató katolikus hívőként fognak élni és tevékenykedni.

Az elmúlt évtizedekben mi felnőttek is megtapasztalhattuk, hogy nem elég felépíteni a templomot, azt meg kell tölteni tartalommal, de elsősorban hívő emberekkel. Ez utóbbi ma az egyik legnehezebb feladat, de ha minél többen és minél többször teszünk tanúbizonyságot hitünkről – mint a mai elsőáldozók -, akkor talán lesznek követőink.

Sok egyéb, gyerekeknek szóló biztatásról is szólt Winkler Zsolt atya, aki összegezte és megköszönte azt a munkát, amelyet az érintettek belefektettek a gyerekek azon nevelésébe, amellyel eljuthattak a mai napig, amikor is először vehették magukhoz Krisztus testét.
Beszélt a szeretet jelentőségéről, idézte az evangélium szavait, miszerint többek között Jézus azt mondta tanítványainak:
„Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szeretlek titeket. Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért.”

Az ünnepi szentmisét színesítették az Ikrényi Templom Kórus, és az öttevényi Totus Tuus ének- és zenekar énekei és zenei összeállítása.

(Szöveg: Kocsis-Katona Imre)