Ismét nyilvános liturgia

Kedves Testvérek! Veres András győri megyéspüspök rendelkezése értelmében templomainkban ismét van nyilvános liturgia!
A szentmiséinket, a szertartásokat az intézkedéseknek megfelelően végezzük! Kérem, hogy a kedves Testvérek is vegyék figyelembe és tartsák be körültekintően az előírásokat! További információkhoz kérem, hogy kövessék figyelemmel egyházközségeink közös honlapját illetve a templomi hirdetőtáblák hirdetéseit!

Winkler Zsolt plébános

Veres András győri megyéspüspök a járványügyi korlátozások részleges feloldásával kapcsolatban az alábbi intézkedéseket hozta 2020. május 4-én. A rendelkezések május 4-től további intézkedésig vannak érvényben.

– Templomaink nyitva tartanak, és immár nyilvános liturgiákat is végzünk, különös tekintettel a szentmisékre és a májusi ájtatosságokra vonatkozóan.
– Arra kérjük a kedves híveket, hogy az állami rendelkezéseknek megfelelően a 65 éven felüliek, illetve a krónikus betegségben szenvedők ne látogassák a liturgikus eseményeket. Számukra továbbra is felmentés van érvényben a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól.
– A jelenlévők igyekezzenek betartani a másfél-kétméteres egymás közti távolságot. Ez alól természetesen kivételt képeznek az egy háztartásban élők.
– Továbbra is mellőzzük a szenteltvíz használatát.
– A templom takarítóit kérjük, hogy a kilincseket és a padokat naponta akár többször is fertőtlenítsék.
– Az áldoztatás előtt minden paptestvért arra kérünk, hogy végezzék el kezük fertőtlenítését az előre odakészített fertőtlenítőszerrel. Továbbra is kötelező a kézbe történő áldoztatás.
– A perselyezés továbbra is a szentmise végén, a templom kijáratánál történjen.
Házasságkötés és temetési szentmise értelemszerűen újra végezhető a fenti szabályok figyelembevételével. Kérjük, hogy a temetési szertartást ne a ravatalozó helyiségben, hanem kültéren végezzék.
– A személyes gyónások meghallgatására ne a gyóntatószékben, hanem a sekrestyében vagy esetleg használaton kívüli kápolnában kerüljön sor a szükséges távolság megtartásával.
– A beteglátogatásokat különös körültekintéssel és a szabályok maximális betartásával végezzük, vagyis a beteglátogatás előtt és után egyaránt fertőtlenítsék kezüket a paptestvérek, és viseljenek maszkot.
– Nagyobb létszámú plébániai rendezvények megtartása továbbra is tilos.
Végezetül kérjük buzgón e hónap kiemelten ünnepelt szentjét, a Boldogságos Szűz Máriát, hogy anyai közbenjárása által mielőbb elnyerjük Istentől a járványtól való megszabadulás ajándékát. Legyünk buzgók a május esti dicséretek megszervezésében és megünneplésében!

Lelki áldozás imái

Jézusom! Hiszem, hogy jelen vagy 
a legméltóságosabb Oltáriszentségben.
Mindennél jobban szeretlek és vágyom rá,
hogy a lelkembe fogadhassalak.
Mivel most nem tudlak szentségi módon magamhoz venni,
jöjj, legalább lelki módon, a szívembe!
Ne engedd, hogy elszakadjak Tőled!
Amen.

Vagy:

Uram, Jézus Krisztus, hiszek Benned, imádlak Téged 
és szeretlek Téged teljes szívemből.
Bánom minden bűnömet, mert szeretnélek
magamhoz fogadni a szentáldozásban,
hogy Veled élhessek.
Jöjj hát, ó Jézus, legalább lélekben költözz a szívembe
és végy lakást benne örökre!
A mi Urunk, Jézus Krisztus Teste
őrizzen meg engem az örök életre!
Köszöntelek, ó Jézus, az én szegény szívemben.
Neked adom magamat egészen.
Tied akarok lenni életemben és halálom után is.
Ámen.

Imádság járvány idején

Mindenható Urunk, atyáink Istene!

Hálát adunk neked a világért, amelyben lehetővé tetted az emberiség életét. Hálát adunk a teremtés egész gazdagságáért és csodálatos törvényszerűségeiért. Hálát adunk azért, hogy minden pusztító erő ellenére megmaradtunk, és képesek vagyunk arra, hogy világunkról és önmagunkról új és új felismerésekre jussunk.

Köszönjük, hogy egyénileg és közösségben is harcolhatunk megmaradásunkért és azért, hogy életünk egyre szebb és tartalmasabb legyen. De mindennél inkább köszönjük neked, hogy örök életre hívtál meg minket, és Krisztus Urunk megváltó halála és feltámadása által utat nyitottál nekünk az örök boldogságra.

Amikor olyan természeti csapások érnek minket, amelyek ellen a magunk erejéből teljesen biztos védelmet még nem találunk, átéljük, hogy végül is mindig a te kezedben van az életünk.

Alázattal kérünk, segítsd a tudomány embereit, hogy mielőbb megtalálják a mostani járvány ellenszerét! Adj a társadalmak vezetőinek éleslátást, hogy megfelelő intézkedésekkel gátat szabjanak a fertőzés terjedésének, segítsék a betegség megelőzését, leküzdését és a hatékony eszközök eljutását a rászorulókhoz. Adj irgalmat és örök nyugodalmat a betegségben elhunytaknak, adj a betegeknek gyógyulást, az orvosoknak és az egészségügy munkatársainak erőt és áldást bátor helytállásukhoz. Erősítsd bennünk a hitet, a bizalmat és a segítő szeretetet, hogy megadhassunk minden lelki és testi segítséget beteg embertársainknak és a gyászoló vagy aggódó hozzátartozóknak. Add, hogy felelős viselkedésünkkel mi is hozzájáruljunk a betegség terjedésének elkerüléséhez.

Bocsásd meg, Urunk, minden bűnünket, amit gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással elkövettünk!

Szentháromság, Egy Isten, irgalmazz nekünk!

Boldogságos Szűz Mária, Betegek Gyógyítója, könyörögj értünk!

Ámen.