Plébániai Esték: Az 1956-os forradalom és mosonmagyaróvári eseményei (2018.10.23.)

Az emlékezés délután a római katolikus templomban kezdődött, ahol az áldozatok lelki üdvéért imádkoztunk, majd koszorút helyeztünk el Maráz Lajos plébános emléktáblájánál. A szentmise végén a Szózat éneklésével köszöntük meg a forradalmárok áldozatát. A szentmisén részt vett Reisinger Attila író is, aki a Plébániai esték sorozat következő előadója volt.

Reisinger Attila Hegyeshalomban született és jelenleg is ott él. Kezdetben novellákat írt, melyek meg is jelentek különféle irodalmi folyóiratokban, antológiákban. A legtöbbet a megyei napilap, a Kisalföld közölt. Tagja a Magyar Írószövetségnek. Megjelent kötetei az Írószövetség könyvtárában megtalálhatók.

Ezen az estén az író részletesen beszámolt az 1956-os történésekről, kezdve az országos eseményekkel. 1956. október 26-án számos vidéki városban sortüzek dördültek, összesen több száz áldozatot és több ezer sebesültet követelve. Mosonmagyaróváron az akkor zöld ávósként emlegetett határőrök lőttek a tömegbe. A forradalom 60. évfordulója alkalmából megjelent, két kisregényt tartalmazó „A Lajta menti forradalom” című kötetben négy áldozat nézőpontjából, hitelesen ismerhetjük meg az akkori eseményeket. Előadásának második felében e könyvéről mesélt, bemutatva a mosonmagyaróvári vérengzést.

(Szöveg:Lászlóné Éva, Király Péter; kép: Király Péter)