Plébániai Esték: Zsuffa Tünde írónő előadása (2017.09.19.)

Szeptember 19-én este a rossz idő ellenére minden pad megtelt a Plébániai Esték soron következő előadására. Zsuffa Tünde írónőt láttuk vendégül.
A fiatal írónő meglepő közvetlenséggel mesélt gyerekkoráról, akkori – mára már valósággá vált – álmáról, megpróbáltatásairól, hazaszeretetéről, mély istenhitéről. A rendszer ellen lázadó, szilárd istenhívővé lett, hentes édesapjától kapta meg azt a biztatást, erős tartást, ami átsegítette a rámért csapások elviseléseben.
Amikor úgy érezte, hogy összedől a világ (férjét a legrútabb megcsalatás miatt hagyta el, egészségileg mindez kikezdte), apja szeretete, biztatása ösztönözte arra, hogy megírja az apja életét a maga szórakoztató, megbotránkoztató valójában. Ez az első könyve: Paprika rummal. A második és harmadik könyve: Angyal a földi pokolban, Híd közepén, egy trilógia első két kötete, amely a II. világháború idején kezdődik és a hidegháborús időkig dolgozza fel a politikai történéseket, beleszőve az írónőt és családját ért eseményeket minden borzalmával.
Negyedik könyve: Ingeborg, az emberi gőgről, bukásról bizalomról, önvizsgálatról, reményről szól.
Az írónő apja példáján végtelenül hisz a hazaszeretet erejében. Édesapjának, annak halálos ágyánál megígérte, hogy bár munkája külföldhöz köti, gyermekét magyarnak neveli és egy nap hazaköltöznek. Ezt 2018-ra tervezi. A trilógia harmadik, befejező része csak ezután születhet meg.
A szívmelengető, szívet szorongató előadás tömör összefoglalója Zsuffa Oszkár lányába plántált biztatása: „Ne félj, csak higgy!!”

(Szöveg: László Ferencné, Kép: Juhász Éva)