A húsvéti szent háromnap (2017.04.13-15.)

Nagycsütörtök
Nagycsütörtök az utolsó vacsora ünnepének napja, ekkor alapítja az Úr Jézus az Eukarisztiát. A szentmise keretében a harangok „elmennek Rómába”, helyettük kereplők szólnak, az oltár megfoszttatik díszeitől, majd a liturgia után a mellékoltár tabernákulumába helyezett Oltáriszentség előtt a Getszemáni kertben vérrel verítékező Jézussal együtt virrasztva imádkozunk.

Nagypéntek
Nagypéntek az Úr szenvedésének napja. A liturgia előtt keresztutat járunk, majd kezdetét veszi a „csonka mise”. Nincs teljes szentmise, mert ezen a napon maga Jézus mutatta be az áldozatot, így nem történik átváltoztatás. A szertartás keretében elhangzik a János-passió, történik a kereszt előtti hódolat, majd a liturgia végétől látogatható a szentsír.

Nagyszombat
Nagyszombat a feltámadásra való várakozás napja. (Lehetőség szerint) sötétedés után kezdődik a liturgia a tűzszenteléssel, majd a szentmisében a hívek megújítják keresztségi fogadalmukat. Az igeliturgiában a teremtésről, a választott nép Egyiptomból való kivonulásáról is hallhatunk olvasmányokat. A szentmise végén körmenetben kivisszük a templom falain kívülre az örömhírt: Jézus feltámadt.

Húsvétvasárnap
Húsvétvasárnap hajnalban a kunszigeti templomnál 4:30-kor körmenettel indulunk a faluszéli kereszthez, majd a temetőbe is elvisszük Jézus feltámadásának hírét – ez az esemény a Jézus-keresés. Délelőtt szentmisével ünnepeljük az Úr feltámadását.

Húsvéthétfő
Húsvét olyan nagy ünnep, hogy másnapja is van. Emellett a húsvéthétfő a locsolkodás hagyományáról is szól, így a szentmise keretében Zsolt atya hagyományosan meghinti a híveket éltető szenteltvízzel.
(Sallai Regina)