Ökumenikus imaóra (2016.01.21.)

Ökumenikus imaóra az Öttevényi Evangélikus Templomban 2016. január 21-én 17.00 órakor.

Takács Eszter evangélikus lelkész tisztelettel köszöntötte a megjelent római katolikus, a református, és evangélikus testvéreket, illetve szeretettel köszöntötte lelkész testvéreit Pálfi Zsuzsanna református lelkipásztort,(aki az igét hirdeti) illetve Winkler Zsolt Rk. plébános Urat.
Az idei imahét témáját és anyagát a lettországi keresztény egyházak képviselői állították össze. Alapvetésül Péter Apostol I. levelének egy mondatát választották: arra hívattunk, hogy az Úr nagy tetteit hirdessük. Röviden beszámolt a lettországi életről az ott élő emberek helyzetéről-párhuzamot vonva a mi életünkkel. Az a hivatásunk, hogy itt és most egymásnak és a külvilágnak is hirdessük, hogy itt cselekszik, rajtunk, bennünk és közöttünk a szentlélek Úristen. Hiszi, hogy ezt az elkövetkező órában mindannyian megtapasztalhatjuk, és kéri az Úristent, szentelje meg ezt az órát jelenlétében.
Az igehirdetés alapját Pálfi Zsuzsanna református lelkész az Apostolok cselekedeteiről írott könyv második részének 37-42 versei szerint dolgozta fel. Kihangsúlyozta, hogy milyen nagy hatással kell lennie az igének az emberekre, hívőkre. Az igének szíven kell találni az embert, hisz ez több mint emberi szó. Nem számít az, hogy melyik felekezet embere áll a szószéken. Nem számít az , hogy szimpatikus e a lelkész vagy plébános. Az ige a fontos, hogy szíven találjon. Szívhez szóló gondolattokkal fejtette ki az igét, kihangsúlyozva az Isten országához való tartozás fontosságával. Azzal, hogy fontos napról –napra ott lenni az Isten házában. Fontos egymás mellett és egymásért dolgozni és élni. Az ige megértése kitartóvá, acélozottá tesz mindannyiunkat. Kihangsúlyozta az Isteni szeretet fontosságát, hisz Ő valóban szeret minket! Az ige hallgatásának következménye a közösség, a hitben, közösség találás a különböző rendű és rangú emberek között, közösség találás az Úrban.
Ilyen és hasonló gondolatokat hallva igazán teljes lelki feltöltődéssel telt el ezen imaóra. Bizonyítva azt, hogy ha mi is úgy szeretünk, mint az Úr szeret bennünket akkor egy boldogabb egy szebb és szeretetben, megértésben gazdag közösségben élhetünk. Ezen órában még erősebben érezhettük, hogy bennünk, közöttünk van a Szentlélek Úristen!
Köszönjük mindhárom felekezet vezetőjének, hogy ezen imaórával lelkiekben gazdagodhattunk!
(Király Péter)