Nagyböjti zarándoklat a Győri Bazilikában (2014.03.07.)

Minden évben Hamvazószerdát követő pénteken – Dr. Pápai Lajos megyéspüspök meghívására – a győri Bazilikába zarándokolnak el egyházközségeink: Öttevény, Kunsziget, Mosonszentmiklós, valamint hozzánk kapcsolódva Győr-Újváros és Győr-Sziget hívei is, hogy ezáltal együtt vehessünk részt a nagyböjti lelki felkészülésben.
A zarándoklatot Keresztút járással kezdtük, ami által elmélkedhettünk Jézus Krisztus szenvedéséről, haláláról, és megváltottságunk titkáról. A Keresztutat követően Püspöki szentmisén vehettünk részt, aminek keretében megyéspüspökünk nagyböjti sorozatbeszédének első részét halhattuk.
A nagyböjtben péntekenként az Úr Jézus kérdésére keresünk választ, amit apostolaitól kérdezett, tudniillik, hogy “Hát ti mit mondtok, ki vagyok?” (Mt 16,15) – kezdte homíliáját püspök atya. Fő kérdésként kiemelte, hogy szükséges-e a Krisztusba vetett hitünket történelmileg megalapozni? A választ a Credoban találhatjuk meg: hittel valljuk, hogy emberré lett, s ezáltal “bemérhetővé” vált a történelemben. Így keresztény hitünk is lehetővé teszi, hogy elinduljunk Jézus Krisztus “megközelítésére”. Kifejtette többek között azt, hogy Jézust, mint történelmi személyt, az elmúlt 2 évezred alatt mindig más és más megközelítésből értelmezték.
A mi feladatunk az, hogy induljunk el Jézus Krisztus keresésére a történelemben. Legyen szemünk előtt az apostolok tanúságtétele, valljuk meg mi is a Szentlélek kegyelmével, hogy “Ő a Messiás az élő Isten Fia.”

(Fotó: Ács Tamás)