Hittantábor – Péliföldszentkereszt (2013.06.29. – 07.02.)

2013. június 29-én reggel 8 órakor egy kisebb csoport gyülekezett szüleikkel együtt az öttevényi templom mellett, nagy csomagokkal, buszra várva. Indulás előtt a templomban Winkler Zsolt plébános köszöntött mindenkit, és egy énekkel indultunk neki az útnak.

Áldásoddal megyünk, megyünk innen el. Néked énekelünk boldog éneket.

Te vagy mindig velünk, ha útra kelünk. Őrizd életünk minden nap!

Mindennap dicsérünk Téged, jó Uram. Néked énekelünk vígan, boldogan.

Maradj mindig velünk, ha útra kelünk! Őrizd életünk minden nap!

Miután minden gyermek elköszönt az otthoniaktól, elindult a busz Péliföldszentkereszt felé. Utunk nem egyenest a szállásra vezetett, hanem kisebb meglepetéseket, kitérőket tartalmazott.

Első állomás Bábolna Nemzeti Ménesbirtoka volt, ahol egy kivételes történelmi előadás részesei lehettek a táborozók, sok-sok érdekes “pletykával” tarkítva.

Hallhattunk Kincsemről, a világhírű lóról, Mária Terézia uralkodói képességeiről, fiáról, II. Józsefről és feleségeiről, a világhírű magyar huszárokról és még sok érdekes történelmi érdekességről.

(http://babolnamenes.hu)

A második állomás Zsámbékon volt. Itt először a csapat egyik fele egy sváb tájházat tekinthetett meg, míg a másik fele a lámpamúzeumot. Utána a két csapat helyszínt cserélt.

Harmadik állomásunk a nap folyamán a Zsámbéki romtemplom volt, ahol sok érdekességgel ismerkedtünk meg.

Zsámbék után megérkeztünk a szálláshelyre, ahol mindenki elfoglalta a számára kijelölt szobát. Utána a péliföldszentkereszti kegytemplomban tartottuk a tábornyitó misénket.

A szentmisét követően vacsoráztunk, és este Zsolt atya vezetésével egy ismerkedős, csapat-összerázós, játékos vetélkedőn vettünk részt.

Minden hittantábor velejárója, hogy a táborozó gyerekek csoportokba vannak osztva. A csoportok vezetői az ifikör tagjai közül kerültek ki, akiknek onnantól fogva feladatuk vigyázni és összetartani a csapatukat.

Idén négy csoportban voltak a gyerekek. Neveiket most nem húzták, hanem a csapatfőnökre jellemző nevet találtak ki és így lettek a következőek: Maestro csapata; A Nagy csapat; Szundi csapata; Gaben gyermekei.

A csapatok a napok során vetélkedőkön vettek részt, ahol pontokat kaptak és a táborzáró szentmisén eredményhirdetés keretében a vezetők ajándékokkal lepték meg a csapatokat, helyezések szerint.

Első este:

Ismerkedős est

Első feladat a csapatok kialakítása volt, utána, mint minden évben, a tábori “plakát” bemutatása és megbeszélése, mely a tábor témáját tartalmazza.

A 2013-as év témája: Don Bosco, a Szalézi rend megalapítója. A Szalézi rend idén ünnepli SZÁZéves jubileumát Magyarországon.

Utána jöttek a jobbnál-jobb feladatok. Először is mindenki bemutatkozott és elmondta, melyik egyházközségből jött és hányadikas volt, majd elmondta egy kedvencét. Ezután a csapat egy tagjának bekötött szemmel sorba kellett rendeznie csapattársait magassági sorrendben.

 

A második nap egy sportvetélkedőn vehettünk részt, melyet Rózsika néni vezetett.

Az elején vonatozással kezdtünk…Sihuhu!

A négy csapat elhelyezkedett, elöl a csapatfőnökökkel:

Első feladat: Felvenni a mellényt és a sapit, elfutni a bójáig, ott levetkőzni és vissza a csapathoz, hogy indulhasson a következő. És mindezt minél gyorsabban, mert versenyre és pontokra megy!

A következő feladat: Párokban, labdaátadással megkerülni a bóját,majd ugyanez vissza is.

Zsákban ugrálás bójáig, vissza futás:

A legnagyobbak is bemutatták a feladatokat:

Medvejárás bójakerüléssel, utána labdatartás háttal, párokban haladás, közben bójakerülés. Hajrá!

Minden csapat kapott egy karikát és egy kis labdát. A karikát rá kellett tenni az első bójára, a labdát a második bója alá, vissza futás… Rajt!

Hernyójárás megadott távig – Vigyázz,kész…csússz!

A táborok kimaradhatatlan programja: a kötélhúzás – Húzd meg!

Délután Géza testvértől sok szép dolgot megtudtunk a Szalézi rend Magyarországi letelepedéséről és a péliföldszentkereszti kegytemplomról. A templom legnagyobb kincse az a pici szilánk, mely a hiteles okirat tanúsága szerint az Úr Jézus keresztfájából való.

Esti kvíz, vetélkedő…

Harmadik nap:

Túra az Öreg-kőhöz. Az Öreg-kő lábánál tartottuk tábori szentmisénket és utána ebédeltünk.

A fiúk készítik a tüzet a szalonnasütéshez..

Az Öreg-kő tetejére tartva az egyik barlangban:

Délután az esztergomi bazilikához értünk, szentmisén vettünk részt az egyik kápolnában majd megtekintettük a bazilikát:

 

Ki mit tud?

Minden évben lehetősége van a csapatoknak megmutatni tudásukat.. Idén Don Bosco életének egyes történéseit kapták meg a csapatok, hogy felkészüljenek rá és a tábor utolsó estéjén előadják társaiknak és a zsűrinek…

Gaben csapata Don Bosco álmát kapta feladatul…

Szundi csapata Szürkének,a hűséges németjuhásznak felbukkanásainak történetét kapta feladatul…

A Nagy csapat a kötéltáncot kapta feladatul

Maestro csapata az oratórium születését kapta feladatul

Az utolsó napon hálaadó szentmiséjét a domboldalon emelkedő egyedülálló erdei kálvárián tartotta a tábor.

Helyezettek kihirdetése és az ajándékok kiosztása a csapatoknak:

A hittantáboros csapat: